Informacje prasowe RI

2012-09-01

Grupa PBG publikuje wyniki za pierwsze półrocze 2012 roku

• Strata jednostkowa PBG sięgnęła poziomu blisko 1,022 mld zł
  • Strata skonsolidowana Grupy PBG przypadająca akcjonariuszom podmiotu dominującego wyniosła natomiast blisko 1,686 mld zł
  • Wartość majątku PBG na koniec półrocza 2012 roku została oszacowana na poziomie blisko 2 mld zł, co w porównaniu do wartości prezentowanej na koniec pierwszego kwartału bieżącego roku stanowi spadek o 827 mln zł
  • Wartość majątku Grupy PBG wyniosła natomiast 4,706 mld zł, co w porównaniu do wartości prezentowanej na koniec pierwszego kwartału bieżącego roku stanowi spadek o 1,686 mld zł

Grupa Kapitałowa PBG opublikowała wyniki finansowe za pierwsze półrocze 2012 roku. Zarówno w wynikach jednostkowych, jak i skonsolidowanych, zaksięgowane zostały historycznie największe straty. Tak znaczące pogorszenie się wyników finansowych spółek z Grupy PBG spowodowane jest ich trudną sytuacją związaną z problemami płynnościowymi na kontraktach, które doprowadziły do spowolnienia lub wręcz zatrzymania robót, a co jest z tym związane zdecydowanego obniżenia przychodów ze sprzedaży. Zanotowane straty są również efektem prowadzonych aktualnie procesów postępowań upadłościowych (układowych i likwidacyjnej) spółek należących do Grupy PBG. W związku z tymi postępowaniami PBG dokonało istotnych odpisów wartości udziałów i akcji, jak również odpisów związanych z udzielonymi wcześniej pożyczkami oraz odpisów na należności. Dodatkowym czynnikiem powiększającym wysokość strat są również rezerwy na kary umowne, które spółki zawiązały na skutek wypowiedzenia kontraktów przez zamawiających.

W sytuacji tak dużej niepewności i zmienności, Zarząd PBG podjął decyzję o bardzo konserwatywnym podejściu do wyceny majątku Spółki i postanowił dokonać znaczących odpisów wartości aktywów. Konserwatywne podejście zachowano również w przypadku oceniania ryzyk na kontraktach. – powiedział Wiesław Różacki, prezes zarządu PBG.

Dla przypomnienia, w czerwcu bieżącego roku trzy spółki z Grupy PBG, tj.: PBG SA, HYDROBUDOWA POLSKA SA oraz Aprivia SA złożyły wniosek o upadłość z możliwością zawarcia układu. Powodem złożenia wniosku była trudna sytuacja płynnościowa wynikająca z realizacji kapitałochłonnych kontraktów drogowych, brak całkowitego rozliczenia robót na kontrakcie dotyczącym budowy Stadionu Narodowego oraz przeciągające się rozmowy z bankami na temat pozyskania dodatkowego finansowania. Dwa tygodnie później kolejne osiem spółek, tj. PBG Avatia Sp. z o.o., Dromost Spo. z o.o., Przedsiębiorstwo Robót Inżynieryjno-Drogowych SA, Metorex Sp. z o.o., KWG Sp. z o.o., PBG Technologia Sp. z o.o., PBG Energia Sp. z o.o. oraz Strateg Capital Sp. z o.o., złożyły w sądach wnioski o upadłość z możliwością zawarcia układu mające na celu ochronę tych spółek, a także interesów wszystkich ich wierzycieli i pracowników. Kolejną spółką, która złożyła wniosek o upadłość z możliwością zawarcia układu był Energomontaż Południe SA. Decyzja o złożeniu wniosków o upadłość przez 12 spółek z Grupy PBG, praktycznie w jednym czasie, wynika z faktu udzielenia wzajemnych poręczeń kredytowych i handlowych, a także (w niektórych przypadkach) solidarnej odpowiedzialności konsorcjantów na dużych kontraktach. Na chwilę obecną otwarte zostały dwa postępowania układowe dla spółek: PBG i HYDROBUDOWA POLSKA oraz jedno postępowanie likwidacyjne dla spółki Aprivia. Ponadto, wniosek spółki PBG Energia został odrzucony z przyczyn formalnych.

< lista informacji prasowych