Wystawa w PBG Gallery

2007-05-16

„Wiosenne malowanie” to tytuł wystawy, którą można podziwiać w siedzibie spółki PBG od 14 maja 2007 r. do 8 czerwca br. Jej autorką jest absolwentka Akademii Sztuk Pięknych, pani Julia Mazanka.

Wystawa budzi skojarzenia z remontowaniem, odświeżaniem, oczyszczaniem, porządkowaniem. Prace Julii Mazanki na różny sposób podejmują ten motyw, nie tylko w sferze przedstawienia, lecz także w sposobie traktowania materii obrazu.

Cykle tematyczne przedstawiają procesy, etapy, podkreślone przez multiplikację i rytm. Obrazy Mazanki to przede wszystkim rodzaj gry w warstwie wizualnej, zabawy z tworzeniem malarskim, z formą, która zostaje zredukowana niemal do znaku, gry nie pozbawionej (auto)ironii, ale również głębszych znaczeń.